Twardość wody jest powodowana przez obecność w wodzie rozpuszczonych składników mineralnych, głównie soli wapnia oraz magnezu.
Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku wartość parametryczna twardości ogólnej wody wynosi 60 – 500 mg/l CaCO3.
Średnia wartość twardości naszej wody to ok. 200 mg/l CaCO3.
Dębicka Kraniczanka jest wodą o średniej twardości.
Twardość wody jest wyrażona w mg/l CaCO3. W niektórych krajach przyjęto oznaczać twardość w stopniach, na przykład:
– stopień niemiecki (ºdH) = 17,8 mg CaCO3/l,
– stopień francuski(ºf) = 10 mg CaCO3/l,
– stopień angielski(ºClarke’a) = 14,3 mg CaCO3/l.
Twardość ogólna
Woda | (mg/l CaCO3) | jednostka miedzy- narodowa (mmol/l) | jednostka fizyczna (mval/l) | stopnie niemieckie (°dH, °n) | stopnie angielskie (°Clarke’a)(°e) | stopnie francuskie (°f) |
Bardzo miękka | 0-85 | 0-0,89 | 0-1,78 | 0-5 | 0-6,25 | 0-8,9 |
Miękka | 85-170 | 0,89-1,78 | 1,78-3,57 | 5-10 | 6,25-12,5 | 8,9-17,8 |
Średnio twarda | 170-340 | 1,78-3,57 | 3,57-7,13 | 10-20 | 12,5-25 | 17,8-35,6 |
Twarda | 350-510 | 3,57-5,35 | 7,13-10,07 | 20-30 | 25-37,6 | 35,6-53,5 |
Bardzo twarda | >510 | >5,35 | >10,7 | >30 | >37,6 | >53,5 |
Dębicka Kraniczanka | 180-250 | 1,8-2,50 | 3,60-5,0 | 10-14 | 12,6-17,5 | 18-25 |